W minioną niedzielę (2.06) w Łazach pod Łukowem obchodzono „Dzień Sołtysa”. Z tej okazji już po raz piąty Gminny Ośrodek Kultury i Urząd Gminy Łuków zorganizowały „Festyn Sołecki”. Tydzień wcześniej w Jakuszach w gminie Trzebieszów obchodzono „Święto mleka”.
Sołeckie świętowanie rozpoczął krótkim wystąpieniem sołtys Suchocina, Zbigniew Strzyżewski. Podkreślił, że funkcja sołtysa, chociaż nie jest on urzędnikiem państwowym czy samorządowym, jest na wsi bardzo ważna i chociaż raz w roku należy sołtysom godnie podziękować za ich pracę. Dobrą formą podziękowań były dyplomy, jakie sołtysom wręczył Mariusz Osiak, wójt gminy Łuków.
„Festyn Sołecki” od lat jest okazją do zabawy i rekreacji, na którą na wsi rolnicy nie mają za dużo czasu od wiosny do jesieni. Okazją do spotkania w Łazach było też oddanie do użytku nowej strażnicy dla tamtejszej OSP.
W czasie „Festynu” zorganizowano „Turniej Sołecki”. Nie wszyscy sołtysi zgłosili się do udziału w nim lecz spośród tych, którzy odważyli się walczyć o miano „Sołtysa na medal”, zwyciężyli: sołtys z Łazów – Radosław Nowicki (I miejsce), sołtys z Krynki – Pawel Durka (II miejsce) i sołtyska z Zalesia – Bożena Osiak (III miejsce).
*
Imprezę dla producentów mleka z gminy Trzebieszów zorganizowano na placu przy Szkole Podstawowej w Jakuszach. Gospodarzami byli – dyrektor szkoły Robert Wierzejski i wójt gminy – Krzysztof Woliński.
Zanim rozpoczęła się festynowa zabawa, władze gminy i organizacje mleczarskie wyróżniły najlepszych hodowców bydła. Nagrody i wyróżnienia otrzymali: Artur i Robert Turscy z Popław-Rogal, Kazimierz Szlaski z Trzebieszowa Pierwszego, Waldemar Kurowski z Kurowa, Józef Borkowski z Jakusz, Piotr Owczarski z Dębowierzchów, Jarosław Podgajny z Trzebieszowa Pierwszego, Anna Orzyłowska z Trzebieszowa Kolonii, Jarosław Krasuski z Wólki Konopnej i Zenon Celiński z Karwowa, a także Zdzisław Grochowski, Antoni Wysokiński i Leszek Izdebski z Jakusz. Nagrody za najlepszą wydajność w produkcji mleka dostało 11 rolników.
Atrakcją był występ pary tancerzy z San Marino. Poza tym przygotowano wiele punktów wystawowych, na których można było degustować sery, jogurty i inne przetwory mleczne i wyroby regionalne. Były też wystawy maszyn i urządzeń rolniczych oraz pasz dla bydła. (PGL)