REKLAMA
6.6 C
Siedlce
Reklama

Herbatka z profesorem Błaszakiem

Kocha sprzęt elektroniczy, muzykę renesansową, barokową i roztocza. Jest nałogowym „zbieraczem” herbaty i akcesoriów do jej parzenia. W swojej bogatej kolekcji filiżanek i łyżeczek do herbaty nie ma dwóch takich samych egzemplarzy. Dlaczego? – bo nie ma dwóch takich samych gości.

Prof. dr hab. Czesław Kazimierz Błaszakpracownik naukowy UAM w Poznaniu, który 3 maja 2007 otrzymał tytuł Doktora Honoris Causa Uniwersytetu Vechta – specjalizuje się w: akarologii, ekologii, filogenii, morfologii i zoologii. Na IX Festiwalu Nauki i Sztuki w Siedlcach już po raz drugi (pierwsze spotkanie „Przy herbacie o herbacie” miało miejsce w 2003 roku) opowiadał o swojej herbacianej pasji i częstował przybyłych zaparzonym przez siebie eliksirem.

Historia herbaty, jak głosi legenda, zaczęła się w 2737 roku p.n.e. w Chinach, kiedy to pewnego dnia legendarny cesarz Szen Nung, zielarz i uczony, który ze względów higienicznych pił przegotowaną wodę, wypoczywał pod drzewem dzikiej herbaty. Wiał lekki wiatr. Kilka listków wpadło do dzbana z wodą. Szen Nung nie zauważył tego, dopiero pijąc swój napój, poznał smak, który go oczarował.

Opowieść z Indii przypisuje początki picia herbaty mnichowi Bodhidharma, który postanowił przez 7 lat medytować, nie mrużąc oka. Gdy do końca kontemplacji został mu jeden dzień, powieki zaczęły mu się zamykać, zerwał więc kilka liści z drzewa, pod którym się znajdował, i zaczął je żuć. Od razu opuściło go zmęczenie.

Japończycy mają inne zakończenie historii o mnichu. Zmęczenie, które go opanowało, przypisał powiekom, wyciął je więc i rzucił na ziemię. W tym miejscu natychmiast wyrósł krzew herbaty. Mnich zerwał kilka listków i zaczął je żuć. Zmęczenie znikło.

A jak było naprawdę? Trudno powiedzieć. Pierwsze pisemne wzmianki o herbacie pochodzą dopiero z VIII wieku p.n.e., z księgi Chou Huna (770 rok). Przez długie lata była podstawowym napojem, lekiem i środkiem wzmacniającym, który wytwarzano z liści dzikiego drzewa herbacianego. Dopiero w III wieku n.e. zaczęto sadzić krzaki herbaciane. Z czasem rozwinęło się suszenie liści i przetwórstwo.

Droga herbaty

Chińczycy strzegli swojej tajemnicy dosyć długo. Dopiero ok. 803 roku n.e. mnich Dengyo Daishi przywiózł z Chin pierwsze nasiona krzewu herbacianego do Japonii. Jednak na dobre herbata pojawiła się tu dopiero ok. XII wieku, kiedy po okresie napiętych stosunków między Japonią a Chinami i czasie niełaski, w jakim znalazła się herbata (uważana za chiński wynalazek), nasiona tej rośliny wróciły za sprawą japońskiego mnicha Eisai na dwór cesarski.

W Europie po raz pierwszy z herbatą zetknęli się Rosjanie (pierwsza połowa XVI wieku), podczas podboju Syberii i kontaktów dyplomatycznych z Chinami. W Europie Zachodniej pierwsze informacje o herbacie pochodzą z końca XVI wieku.

Na Stary Kontynent liście herbaty przywieźli na początku XVII wieku Holendrzy. Rozprowadzali je do: Włoch, Francji, Niemiec i Portugalii. Do Anglii herbata trafia w 1658, za sprawą Thomasa Garrawaya – kupca, właściciela sklepu w Londynie. Ale dopiero gdy król Karol II ożenił się z portugalską księżniczką Katarzyną Braganzą, która była miłośniczką herbaty i przywiozła w posagu skrzynię chińskiej herbaty, napój ten zadomowił się na dobre na dworze królewskim. We Francji i Niemczech w tych czasach herbata przegrała z kawą. W 1618 herbata pojawiła się w Rosji.

Do Polski dotarła w 1664 roku, z Francji. Niestety, dwór króla Jana Kazimierza nie wiedział, co zrobić z tym podarunkiem. Dziękując za herbatę, Polacy odpisali wówczas, że brudną wodę wylali, ale samo zioło dobrze im smakowało.Zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się u nas dopiero w drugiej połowie XVIII wieku, dzięki dobrym stosunkom handlowym z Anglią. Ze względu na wysoką cenę, pito ją na dworze królewskim, dworach magnackich oraz bogatej szlachty i mieszczan. Herbata upowszechniła się w XIX wieku, dzięki samowarom sprowadzonym przez wojska rosyjskie.

Mądrość ludowa, czyli zalety herbaty po staropolsku:

– ostrzy pamięć; 
– rozum od zmącenia prezerwuje; 
– duszności w piersi reguluje; 
– letkość głowy sprawuje; 
– grube humory tłumi; 
– żołądek posila i od kamienia prezerwuje; 
– krew zastanawia.

Współczesne zalety herbaty:

– odrzuca ciężkie myśli i czyści umysł; 
– uspokaja; 
– uszczęśliwia; 
– uwalnia duchy; 
– obniża cholesterol; 
– reguluje ciśnienie; 
– wzmacnia układ kostny i zęby (Profesor usuwał kamień z zębów tylko raz); 
– wzmacnia układ immunologiczny; 
– działa antywirusowo i antybakteryjnie; 
– działa przeciwbiegunkowo i moczopędnie; 
– zmniejsza ryzyko nowotworów; 
– redukuje chorobę wrzodową żołądka; 
– zapobiega: zatorom, zakrzepom i udarom mózgu; 
– jest wrogiem tytoniu; 
– czyni odważnym; 
– picie herbaty (działa pobudzająco) uszczęśliwia partnera; 
– podnosi możliwość spokojniejszego wychowania dzieci.

Wskaźniki jakości herbaty:

– barwa (nie świadczy o mocy herbaty); 
– smak; 
– aromat.

Złota zasada parzenia herbaty: przy parzeniu nigdy nie oszczędzaj na herbacie – będzie tobie za to dziękowała.

Co zrobić z brązową pianką na czarnej herbacie? – zamieszać i rozlać. Przy rozlewaniu herbaty Profesor stosuje metodę dobrego wina – najpierw sobie i z pianką.

Skąd jaki kolor najlepiej smakuje:

Indie – czarne, 
Japonia – zielone, 
Tajwan – czerwona. 

Złote myśli z herbatą w tle:

Herbatę piją wszyscy, ale tylko niektórzy pić ją potrafią. 

Mężczyźni są jak herbata – muszą być naciągani. (francuskie)

Herbata i płeć piękna musi być gorąca. 

Gdy masz dobrą kobietę, dobry barszcz i mocną herbatę, możesz być z życia zadowolony. (gruzińskie)

Skrzydlate słowa i anegdotki Profesora:

Gdy usłyszycie, że jakiś zboczeniec podróżuje intercity z blaszanym czajnikiem, to będę to ja.

Czemu nie uznaję herbaty w torebkach (u nas w Poznaniu mówimy na nie tytki <papierowe torebki>, dla mnie to „pampersy”)? Bo chcę pić herbatę, a nie papier, napis i sznurek, a te ostatnie zazwyczaj wpadają do naczynia.

Anglicy wysłali do USA próbki herbaty i tak się zaczęła era herbacianych „pampersów”.

Wiecie, jaki jest amerykański „geniusz” parzenia herbaty? Wstawić szklankę z zimną wodą i „pampersem” do mikrofalówki. Efekt? – „pampersa” rozerwało, kwiatki rozrzuciło, szklankę oddało.

W jednym ze sklepów ekspedientka, zapytana, skąd pochodzi oferowana przez nią herbata, odrzekła: „Proszę pana, przecież herbaty nie rosną w Polsce”. Myślałem, że się oświadczę. Nie byłoby to jednak najlepiej dla przyszłych pokoleń, gdyby urodę wzięły po mnie, a rozum po tej pani.

Irytuje mnie, gdy ktoś na pytanie: „Wolisz kawę czy herbatę?” odpowiada „Obojętne”. To tak, jakby zapytać: „Wolisz kobietę czy mężczyznę?” i usłyszeć „Obojętne”.

Kawę się po prostu wypija i rozdygotane towarzystwo biegnie dalej. Z herbatą jest zupełnie inaczej.

Jak mawiają moi koledzy kawiarze, umrę tak jak oni, ale umrę w lepszej formie.

Herbata nie gwarantuje długowieczności, ale gwarantuje dobrą kondycję. Piję kilkanaście filiżanek herbaty dziennie.

Przepisy Profesora

Eliksir na przeziębienie (z zieloną herbatą); przepis na 3 filiżanki/szklanki

Kłącze imbiru (3 cm) pokroić w cienie plasterki i gotować 4 min. Po ustaniu wrzenia wsypać 3 łyżeczki zielonej herbaty (chińska Chun-mee bądź japońska Sencha, Bencha). Po 4 min. dodać 3 ząbki rozgniecionego czosnku. Przez sitko rozlać do filiżanek/szklanek. Do każdej filiżanki dodać 2 łyżeczki miodu.

Kurację stosować 3 x dziennie. (można zrobić wersję bez czosnku)

Recepty bez alkoholu

Herbata angielska po wyspiarsku 
1 l wody, 6 łyżeczek herbaty, mleko, cukier 
Przygotować herbatę po angielsku. Do filiżanek wlać 1/5 mleka (niegotowane), wsypać cukier i zalać je herbatą.

Herbata z mlekiem (indyjska) 
1 l mleka + 6 łyżeczek herbaty gotować razem ok. 3 min., dodać cukier

Flip herbaciany 
1/ l mleka, 1 łyżeczka herbaty, 1 łyżeczka cukru, 1 żółtko 
mleko z cukrem gotować, dodając herbatę. Zostawić na 5 min. Ubić żółtko i dodać do herbaty.

Herbata korzenna 
1 l wody, 6 łyżeczek herbaty, kardamon, anyż, goździki, cynamon, cukier 
Zaparzyć herbatę razem z przyprawami.

Herbata himalajska 
1 l wody, 10 łyżeczek herbaty, korzeń imbiru, biały kandys 
Przygotować herbatę. Imbir pociąć na drobne kawałki. Włożyć do filiżanek. Dodać cukier. Wlewać herbatę.

Shalimar 
1 l wody, 6 łyżeczek herbaty 
Do filiżanek dodać plasterek pomarańczy. Wlać herbatę. Dodać cukier.

Recepty z alkoholem

Poncz asamski – imbirowy 
½ l wody, 6 łyżeczek herbaty, 1 butelka czerwonego wina, 1 cytryna, ¼ l wody, 125 g cukru, 2 kawałki imbiru, rum, 2 goździki 
¼ l wody gotować 10 min z: imbirem, cukrem i goździkami w zamkniętym naczyniu. Herbatę przygotować w ½ l wody. Dodać wino. Połączyć (przez sito) wodę z przyprawami z herbatą. Dodać plasterki cytryny z herbatą.

Herbata po szkocku 
1 l wody, 12 łyżeczek herbaty, whisky, śmietana kremówka, muszkat 
Przygotować herbatę. Whisky wlać na dno filiżanki. Dodać cukier i muszkat. Wlać herbatę. Dodać ubitą śmietanę.

Herbata z jajkiem (flip) 
½ l wody, 6 łyżeczek herbaty, 3 jajka, 7 łyżeczek cukru, rum do smaku, muszkat 
Przygotować herbatę (5 min). Ubić jajka z cukrem. Dodać rum. Połączyć z herbatą. Ubijać. Do filiżanek dodać muszkat i zalewać ubitym, przygotowanym napojem.

Grog (z herbatą) 
1 l wody, 12 łyżeczek herbaty, ¼ araku lub silnego rumu, 200 g cukru, ½ l wody, 2 cytryny 
Przygotować herbatę. Dodać cukier do gotującej się wody. Połączyć z arakiem lub rumem. Wszystko połączyć z herbatą. Dodać po plasterku cytryny.

Herbata szerpów 
1 l wody, 6 łyżeczek herbaty, 25 g cukru, 1 butelka czerwonego wina, plasterek cytryny 
Przygotować herbatę i wszystko zamieszać.

Tabla 
1 l wody, 6 łyżeczek herbaty, rum do smaku, cukier, cytryna, likier wiśniowy 
Przygotować herbatę. Przyprawić do smku. Dodać plasterki cytryny.

Recepty z zieloną herbatą

Napój owocowy (dla dzieci) 
1 łyżeczkę herbaty (bencha) zaparzyć w 200 ml wody. Dodać łyżeczkę miodu. Połączyć z 200 ml soku (np. brzoskwiniowego lub z owoców cytrusowych).

Napój energetyczny 
1 l herbaty bancha (6 łyżeczek na litr wody), 2 łyżeczki miodu połączyć z sokiem z cytryny. 

Napój witaminizowany 
6 łyżeczek banchy na 1 l wody i litr soku z czarnej porzeczki 
Połączyć po ostudzeniu herbaty w proporcji 1:1 i dodać ok. 1/3 wody mineralnej. Jeśli trzeba – dosłodzić.

Arabska popołudniowa (miętowa) 
5 łyżeczek gun-powder w 1 l wody, 4 łyżeczki mięty w 1 l wody, cukier, cytryna 
Zaparzyć herbatę (5 min). Połączyć herbaty. Dodać cukier i sok z cytryny.

Herbata kashmirowa 
1 łyżeczka zielonej herbaty, 3 łyżeczki czarnej 
Zaparzyć w 1 l wody. Dodać na 5 min: kardamon, cynamon i 2 goździki oraz wanilię. Do filiżanek dodać cukier kandyzowany.

Herbata korzenna 
6
łyżeczek zielonej herbaty w 1 l wody, wanilia, anyż, goździki, cynamon, miód 
Zmielone przyprawy zmieszać z zaparzoną herbatą. Po 4 min gorącą, odcedzoną pić.

Zielona herbata rumowa 
5 łyżeczek zielonej herbaty, 1 łyżeczka czarnej, 2 łyżki rumu, 4 łyżeczki miodu 
Zaparzyć w 1 l wody. Po 4 min dodać 2 łyżki rumu i 4 łyżeczki miodu.

Japoński poncz herbaciany 
2 łyżeczki banhy, 1 l wody, cukier, 2 butelki wina, 1 butelka araku, cytryna 
Banhę zaparzyć (2 min) w wodzie. Osłodzić 250 g cukru. Połączyć z 2 butelkami wina, 1 butelką araku i sokiem z cytryny. Wszystko bardzo dobrze podgrzać.  

Mieszanki oryginalne

Jesienno-zimowa – Karola (pobudzająca)
50% zielonej Chun-mee i 50% Assamu (dobrego) + 1 łyżeczka śmietanki na filiżankę

Wiosenno-letnia – Olgi (orzeźwiająca) 
50% japońskiej Senchy (brzoskwiniowej lub innej, aromat w zależności od gustu) i 50% zielonej Chun-mee (Ana)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

  • Tagi
  • N

Najczęściej czytane

Siedlce: Zderzenie w tunelu (aktualizacja)

Po godz. 22. w tunelu doszło do zderzenia samochodu...

Wsparcie dla bliskich Darii. 34-latka zginęła w wypadku

W wypadku drogowym w miejscowości Sionna zginęła siedlczanka Daria...

Grzybiarze, uważajcie na żmije!

Dziś do redakcji zgłosił się pan Daniel z Siedlec,...

Tragiczny wypadek w Rudce. Motocyklista zmarł w szpitalu

Policjanci z Komendy Powiatowej w Łosicach wyjaśniają przyczyny wypadku...

Zderzenie w Broszkowie. Droga nieprzejezdna (aktualizacja)

Na DK2 w Broszkowie zderzyły się dwa samochody osobowe. Kierujący...

Nowi dyrektorzy w siedleckich szkołach. Pożegnania i powitania

Podczas spotkania w Urzędzie Miasta prezydent Siedlec podziękował dyrektorom,...

Najczęściej komentowane

Najnowsze informacje