W związku z obchodami 475-lecia naszego miasta, postanowiliśmy stworzyć specjalny spektakl kulinarny czyli warsztaty o nazwie “PAŁAC I TARG – 475 LAT SIEDLEC”.
Zapraszamy SZKOŁY i PRZEDSZKOLA
2 godziny świetnej zabawy dla całej grupy, a także dla osób indywidualnych.
JAK WYGLĄDAJĄ WARSZTATY
I – EDUKACJA
Tym razem opowiemy Wam historię Siedlec od trochę innej strony, zajrzymy także do kuchni na przestrzeni ostatnich 500 lat. Na początek dowiemy się skąd wzięło się miasto Siedlce, jego nazwa, jakie znaczenie na mapie miało kiedyś, a jakie teraz. Przejdziemy przez historię rodu Ogińskich i Czartoryskich. Wejdziemy także w świat kupców i miejskie targowisko.
II – ZMYSŁY
Na targu sprzedawano wiele warzyw, jednak nie wszystkie są tak dobrze znane. Na pewno każde jest zdrowe i dlatego uruchomimy zmysł zapachu oraz smaku ponieważ z zamkniętymi oczami będziemy próbowali odkryć nazwy każdego z nich. Omówimy także właściwości odżywcze oraz dowiemy się kilku ciekawostek.
III – COŚ SŁODKIEGO DO DOMU
Każda osoba będzie miała za zadanie stworzyć deser na bazie produktów dostępnych ponad 100 lat temu. Na Kulinarnym Poddaszu postaraliśmy się o nowatorską wariację deseru rodem z pałacowej kuchni.
IV – SMAK I SENSORYKA
U nas jak zwykle coś innowacyjnego. Każdy ród szlachecki miał swój herb, a ponieważ trzeba coś również zjeść w tej części warsztatów to zrobimy JADALNE HERBY i nic więcej nie zdradzimy.
V – ZABAWA
W tej części zabawa przeplata się z edukacją i działaniem w grupie. Stworzymy gigantyczną mapę miasta, którą grupa zabierze ze sobą do domu. A zaraz po tym zrobimy wspólne zdjęcie i indywidualne zdjęcia gdzie każdy z uczestników stanie się żywym portretem z XVI wieku.
INFORMACJE PRAKTYCZNE
– grupy 14-36 osobowe (po uzgodnieniu możliwe mniej lub więcej)
– wiek uczestników 3 – 20 lat
– czas trwania około 2h
– godziny 9:00, 12:00, 15:00, 17:30
TERMINY !
Podajemy telefonicznie, mailowo lub przez messengera.
Sprawdzisz je również na naszej stronie internetowej www.kulinarnepoddasze.pl w zakładce “TERMINY”.
BILETY (2 opiekunów gratis)
Normalny – 49 zł
Z paszportem Kulinarnego Poddasza – 45 zł
NA HASŁO “TYGODNIK SIEDLECKI” i zapisach do 8.11 cena – 39,99 zł
ZAPRASZAMY !!!
KONTAKT:
Kulinarne Poddasze
Ul. Świętojańska 9
08-110 Siedlce
Telefon 730-346-123
Wybór oferty i uczestnictwa oznacza akceptację przez placówkę, opiekunów grup oraz opiekunów prawnych uczestników niepełnoletnich, regulaminu Warsztatów dostępnego na stronie www.kulinarnepoddasze.pl