Grzyby już pokazały się w lasach, warto wiedzieć, jakie grzyby są jadalne, niejadalne i te trujące.
Do 10 października w siedleckim Sanepidzie można oglądać wystawę grzybów. Podczas wystawy udzielany jest instruktaż jak ubrać się do lasu, w co zbierać grzyby, by nie traciły wartości. Na co zwrócić uwagę przy spożyciu grzybów.
– Wiosną piestrzenicę kasztanowatą można pomylić z jadalnymi smardzami. Jesienią muchomor sromotnikowy jest mylony z gąskami, a nawet pieczarkami. Trzeba oswoić się z widokiem tych grzybów, żeby się nie pomylić – mówi nadleśniczy siedlecki, Jerzy Osiak.
Wystawa jest przeznaczona dla grup zorganizowanych, głównie dla dzieci i młodzieży, ale jeżeli ktoś zorganizuje grupę znajomych i umówi się telefonicznie, to też jest możliwość obejrzenia.– Będzie osoba, która oprowadzi po wystawie, wskaże i wytłumaczy różnice i podobieństwa grzybów jadalnych, niejadalnych i warunkowo jadalnych – obiecuje dyrektor siedleckiej stacji, Joanna Like.